Friday, July 23, 2010

is it a trend right now??

salam...
semoga kita sentiasa dilimpahi rahmatNya...

 i've been thinking back in these day...
 n i've found something interesting to share...
which mostly we have forgot the meaning of it...

based on perbualan my friend and me petang tadi...
i've a conclusion dat most of my friend and maybe people around us are having a special relationship between boys and girls which mostly people called it COUPLE..

yes,it already become a trend between our friends and maybe ourselves...
n it's kinda make me sad...
as mostly girls don't understand the meaning of it...

when i talk to my friends,mostly said kita tak boleh tunggu guys approach kita,kita pun mestilah ade usaha juga...

kawan2...
apakah maksud USAHA yang anda semua perkatakan?

adakah ianya bermaksud : whenever a guy approach,we just gladly accept because we know at least we having someone dat like us?
or we need to approach the one dat we like before others snatch him from us?
or berusaha untuk dapatkan couple so that ade back up untuk mase depan...

i don't know if all of this ade kena mengena dengan maksud USAHA tersebut..

doesn't the USAHA means that kita berusaha untuk improve diri, hati, amalan dan kebajikan kita agar kita dapat menjadi seorang isteri dan ibu yang terbaik pada masa hadapan?

doesn't that mean, we as a girl kena berusaha protect diri kita sendiri daripada gangguan2 para lelaki?
that's why ISLAM wajibkan wanita menutup aurat..
kerana itulah yang terbaik sekali as a protection for a women...

mungkin kerana surrounding kawan2,ramai yang terikut-ikut untuk mendapatkan couple or partner...
or mungkin kerana tak nak dipanggil noob,nerdy and tak hot....
kita berusaha untuk dapatkan couple...
mungkin dengan bermacam cara lagi...

saya rasa sedih bila difikir semula...
i know that ramai yang tak bersetuju with my opinion...

but majoriti tak semestinya betul...
x semestinya kita harus ikut majoriti,perubahan zaman and trendy...
eventhough we know that majority is wrong,do we still need to follow it?

yeah,it may be a bit hard for a minority to move on..
but we still can move on actually..
dengan ade kekuatan hati dan prinsip hidup yang betul..

we don't need just to follow everyone...
some of us maybe want to couple because we are afraid that if kita x terima guy yang approach kita,rase menyesal..

of course, we as a teenager mesti ade perasaan ingin saling menyayangi..
it is basic thing as a human...

i also have someone that i admire...
but we need to fight that nafsu and godaan syaitan which later become a bad thing us...
don't just follow keinginan and nafsu manusia...

i believe that...
if it is true that he the one i like is the jodoh that Allah give to me, Alhamdulillah...
if not then its okay...maybe i'll get a better one for me...

just move on ourselves to become a better person, then InsyaAllah we also get a better person..
let he goes his way and we goes our way...

kalau Allah nak pertemukan kita dengan orang tersebut itu sememangnya di bawah kuasaNya...
so what else do we need??

perlukah kita berusaha approach diri kita to a guy just because we need to have someone or like them?
this is just my opinion which maybe some of us have forget what is the meaning of USAHA to get a good partner...

to become a better person or not..
it is all in ur hands...

mungkin ini juga adalah ujian yang datang untuk melihat sejauh mana kekuatan kita untuk menepis gangguan nafsu dan syaitan...

so,girls...
berhati-hatilah...
and kuatkan hati dan prinsip anda..

and for boys,
please understand the difficulty for a girl to become a good one..
because nowadays sudah terlalu banyak dosa yang melibatkan perempuan...

jika anda inginkan yang terbaik untuk bakal isteri dan suami anda,
kenapa tidak kita pun berusaha juga buat yang terbaik?

InsyaAllah jika kita berniat baik dan mengikuti jalanNya,Allah juga akan menolong kita.. :)

2 comments:

aimi A. said...

sangat setuju.

semua ni patut serah kat Allah :) of course, mana2 orang pun, akan ada sorang yang kita akan minat/admire... saya juga mcm awak hahaa. tapi betul, sy setuju, apa pun kita kena tahan. insyaAllah, mana tau one day itu lah jodoh kita :D sekrang waktu study hardddd :)

yuzuki said...

that's so true...
if betul orang tersebut adalah jodoh kita,InsyaAllah takkan ke mana..
hehe..
study leklok ye aimi :)

Friday, July 23, 2010

is it a trend right now??

salam...
semoga kita sentiasa dilimpahi rahmatNya...

 i've been thinking back in these day...
 n i've found something interesting to share...
which mostly we have forgot the meaning of it...

based on perbualan my friend and me petang tadi...
i've a conclusion dat most of my friend and maybe people around us are having a special relationship between boys and girls which mostly people called it COUPLE..

yes,it already become a trend between our friends and maybe ourselves...
n it's kinda make me sad...
as mostly girls don't understand the meaning of it...

when i talk to my friends,mostly said kita tak boleh tunggu guys approach kita,kita pun mestilah ade usaha juga...

kawan2...
apakah maksud USAHA yang anda semua perkatakan?

adakah ianya bermaksud : whenever a guy approach,we just gladly accept because we know at least we having someone dat like us?
or we need to approach the one dat we like before others snatch him from us?
or berusaha untuk dapatkan couple so that ade back up untuk mase depan...

i don't know if all of this ade kena mengena dengan maksud USAHA tersebut..

doesn't the USAHA means that kita berusaha untuk improve diri, hati, amalan dan kebajikan kita agar kita dapat menjadi seorang isteri dan ibu yang terbaik pada masa hadapan?

doesn't that mean, we as a girl kena berusaha protect diri kita sendiri daripada gangguan2 para lelaki?
that's why ISLAM wajibkan wanita menutup aurat..
kerana itulah yang terbaik sekali as a protection for a women...

mungkin kerana surrounding kawan2,ramai yang terikut-ikut untuk mendapatkan couple or partner...
or mungkin kerana tak nak dipanggil noob,nerdy and tak hot....
kita berusaha untuk dapatkan couple...
mungkin dengan bermacam cara lagi...

saya rasa sedih bila difikir semula...
i know that ramai yang tak bersetuju with my opinion...

but majoriti tak semestinya betul...
x semestinya kita harus ikut majoriti,perubahan zaman and trendy...
eventhough we know that majority is wrong,do we still need to follow it?

yeah,it may be a bit hard for a minority to move on..
but we still can move on actually..
dengan ade kekuatan hati dan prinsip hidup yang betul..

we don't need just to follow everyone...
some of us maybe want to couple because we are afraid that if kita x terima guy yang approach kita,rase menyesal..

of course, we as a teenager mesti ade perasaan ingin saling menyayangi..
it is basic thing as a human...

i also have someone that i admire...
but we need to fight that nafsu and godaan syaitan which later become a bad thing us...
don't just follow keinginan and nafsu manusia...

i believe that...
if it is true that he the one i like is the jodoh that Allah give to me, Alhamdulillah...
if not then its okay...maybe i'll get a better one for me...

just move on ourselves to become a better person, then InsyaAllah we also get a better person..
let he goes his way and we goes our way...

kalau Allah nak pertemukan kita dengan orang tersebut itu sememangnya di bawah kuasaNya...
so what else do we need??

perlukah kita berusaha approach diri kita to a guy just because we need to have someone or like them?
this is just my opinion which maybe some of us have forget what is the meaning of USAHA to get a good partner...

to become a better person or not..
it is all in ur hands...

mungkin ini juga adalah ujian yang datang untuk melihat sejauh mana kekuatan kita untuk menepis gangguan nafsu dan syaitan...

so,girls...
berhati-hatilah...
and kuatkan hati dan prinsip anda..

and for boys,
please understand the difficulty for a girl to become a good one..
because nowadays sudah terlalu banyak dosa yang melibatkan perempuan...

jika anda inginkan yang terbaik untuk bakal isteri dan suami anda,
kenapa tidak kita pun berusaha juga buat yang terbaik?

InsyaAllah jika kita berniat baik dan mengikuti jalanNya,Allah juga akan menolong kita.. :)

2 comments:

aimi A. said...

sangat setuju.

semua ni patut serah kat Allah :) of course, mana2 orang pun, akan ada sorang yang kita akan minat/admire... saya juga mcm awak hahaa. tapi betul, sy setuju, apa pun kita kena tahan. insyaAllah, mana tau one day itu lah jodoh kita :D sekrang waktu study hardddd :)

yuzuki said...

that's so true...
if betul orang tersebut adalah jodoh kita,InsyaAllah takkan ke mana..
hehe..
study leklok ye aimi :)